Een Religieuze Zondag - Reisverslag uit Kaunas, Litouwen van Sanne Kroon - WaarBenJij.nu Een Religieuze Zondag - Reisverslag uit Kaunas, Litouwen van Sanne Kroon - WaarBenJij.nu

Een Religieuze Zondag

Door: Sanne

Blijf op de hoogte en volg Sanne

05 September 2022 | Litouwen, Kaunas

04-09

Ik werd zwetend wakker. Niet vanwege een slechte droom maar omdat de verwarming aanstond. Er was ook geen thermostaat om het te regelen dus dan maar het raam open. Het koelt hier al wel af tot 6-9 graden dus het was niet heel verrassend dat de verwarming aan sprong.

We begaven ons naar beneden voor het ontbijt. Jeff had het wafelijzer gevonden en was opeens 5 minuten spoorloos. Gelukkig heeft hij wel gedeeld.

Op zondagen is hier veel dicht. We hadden eerder al opgemerkt dat men hier veel geloviger en zelfs bijgelovig zijn. In Polen waren bijna alle kluisjes bezet behalve 13. Onze kamer in het hotel in Kaunas zat tussen 812 en 815 in. 813 bestond gewoon niet.

Dus wat doe je hier op zondagen? Je gaat naar de kerk of naar het duivelsmuseum. Je mag raden welke eerst kwam.

Hier vonden we een collectie handwerk van over de hele wereld en een aparte film die op 3 niveaus was gefilmd. Onder en boven water en op waterniveau van een koor dat aan het zwemmen was met kommetjes en een liedje zong. Don't ask.

Het museum bevatte niet alleen duiveltjes met volksverhalen maar liep over naar een gallerij van de bedenker en kunstenaar van het museum. Hier was de kunst niet geweldig en we liepen er maar wat sneller doorheen.

Na dit duivelse genot was het onze plicht om toch een kerk binnen te lopen. Dit werd de st. Michaelskerk aan het eind van de winkelstraat, waar we al meerdere keren langs waren gelopen.

Het interieur was ruimtelijk en simpel maar elegant.

Bij een hypermodern koffietentje hadden we lunch voordat we op een te kleine bus sprongen richting Fort IX. De vering was in ieder geval beter dan een specifieke bus in Noord Macedonie.

We kwamen uit bij een ruim opgezet park. Dit was ook nodig want een dichtbegroeide plaats had het monument geen eer aangedaan. Het was enorm, zeker 30 meter hoog en diep en zeker drie keer zo breed. 1 persoon moest het uitzicht helaas verpesten door erop te klimmen.

We begaven ons naar het fort zelf waar Jeffrey zich beter uitleefde dan ik. Polen zijn duidelijk beter in het opzetten van interessante musea. "The fort has 3 ammunition depots. Here munition was stored" Zo interessant.

Na het zien van de zoveelste foto en verhaal van verzetshelden had hij het ook wel gezien en de eerstvolgende bus na 17:00 was pas om 18:30. Wij wilden de eerste halen.

Terug in het centrum hebben we een drankje gedaan bij een random sportcafe waar de basketbalwedstrijd Litouwen-Duitsland opstond. Hier kwamen we erachter dat het restaurant naar keuze hiernaast zat, dus na 1 drankje sneakten we naar de buren. Hier (Grill London) hebben we goed(koop) gegeten en kon je de maat van je gerecht bepalen, wat af en toe ook wel fijn is.

We struinden na het eten nog wat rond in de stad en kwamen toch eindelijk na meer dan een week twee Nederlanders tegen in een bierbar. Ik houd niet van bier, dus meneer de barman had een gin-tonic voor me in elkaar geflanst.

We speelden op de terugweg naar het hotel nog wat Pokémon en keken bij de dichte bakkerijen of men er Sakotis had liggen. Jeff liet deze keer zijn eigen bad vollopen, want die van mij was gisteren veel te koud.

Morgen via Siauliai door naar Riga!